Vil du flytta for deg sjøl?

Er det berre å flytta for seg sjøl?

Ja, all forskning tilsier at det er bare å flytte for seg selv!

Og, du har som i låten fra Vestlandsfanden sikkert råd til drosjebil som flytter deg fra gammel bolig til ny bolig.

MEN, du må LEIE din nye bolig!

Mens du før i tiden kunne kjøpe deg en ny bolig må du nå mest sannsynlig kontakte en bolighai, ofte med adresse Oslo, og leie boligen til skyhøy månedlig leie som kraftig overstiger rentekostnadene ved å eie bolig.

Dette er blitt en ny realitet de senere år som følge av endrede krav i boliglånsforskriften.

I dag kan man på gullkysten Vestlandet oppleve å bli nektet lån til primærbolig selv med svært god betjeningsevne helt ned i 3 ganger inntekten. Hvorfor? Man har ikke tilstrekkelig egenkapital (krav om 15% i forskriften).

Er det absolutte kravet om 15% egenkapital rettferdig?

Vi mener at kravet om egenkapital skulle hatt et nedre innslagspunkt på f.eks. 3 mill.kr. Dvs. at trenger du et lån til kjøp av primærbolig for en lavere totalsum enn 3 mill.kr. så vil god betjeningsevne være tilstrekkelig.

At dette ikke er lett forståelig for alle er totalt uforståelig for oss, og å bli møtt med argument som at det er ungdommens egen feil som ikke har spart nok blir i vårt hode for dumt.

Hvilken ungdom på 25 år har kr. 500.000,- på konto?

Skal man kunne spare et slikt beløp over en del år, må man være i full jobb, og man må i tillegg bo hjemme hos mor og far etc. Fordi det er nemlig slik at å leie er svært dyrt. Et lite krypinn til mellom 10 og 15.000 kr. i måneden fjerner alle muligheter til å spare fort nok.

Det hele ender med forskjellsbehandling av befolkningen, og at de som har foreldre som kan kausjonere kommer inn på bolig markedet, og de som ikke er så heldig…..de må leie til evig tid….nesten 🙂

Likevel, vi ønsker å hjelpe kjøpere av våre boliger så langt råd er, så sliter du med finansiering? Ta kontakt med oss!